01 April 2012

AKU KERJA BUNDLE, SO AKU TAKDE MASA DEPAN?



Ahad, dalam jam 5 petang, aku didatangi seorang makcik lingkungan usia 40-an, bersama seorang anak lelakinya yang mahu mencari kemeja lengan panjang berjenama Eropah, tapi pada harga kurang dari RM10..

Kedekut punya orang tua, bisik hati kecilku.


Aku pun guide makcik tu kat area kemeja lengan panjang yang berjenama Eropah. Sambil memilih baju, dengan eksyennya makcik tu cakap kat aku,

"Anak akak ni SPM dapat straight A tau dik. Akak bangga sangat dapat anak macam dia ni. Harap-harap dia dapat belajar oversea, pastu dapat kerja yang bagus-bagus. Takde la nak kerja jaga kedai baju macam ni.kerja macam ni xde masa depan."

Aku terdiam, riak muka aku berubah.

"Apa niat akak cakap macam tu kat saya?Akak kalau nak berlagak yang anak akak pandai pun, tak payah la sampai nak kutuk-kutuk saya. Mungkin result SPM saya tak sehebat anak akak, tapi takde lah teruk sangat pun. At least, saya dah sebelah kaki nak ke oversea satu masa dulu dengan result SPM saya. Anak akak tu tak tentu lepas lagi interview nak ke oversea. Silap-silap tak dapat offer langsung. Bukan anak akak sorang je yang dapat straight A's dalam Malaysia ni."

Aku counter balik statement makcik tu, tapi dalam hati je la sebab aku teringat pesanan boss,"pelanggan sentiasa betul".


Salah ke aku kerja kat Bundle? Kenapa rakyat Malaysia suka sangat pandang rendah kat orang yang kerja macam aku ni?

Tapi nak buat macam mana kan. Inilah Malaysia. Im proud to be Malaysian. Proud kepala bana dia.

ini bukan makcik tu okeh!aku google Bundle, skali keluar gambar ni.*credit to google pic



P/S- makcik tudung kuning, kereta Myvi, kalau makcik datang lagi, saya nak tunjuk offer letter yang saya dapat dari JPA 4 tahun dulu, baru makcik tau langit tu tinggi ke rendah. :)

15 ulasan:

Shairani Ramli berkata...

dah la belagak, kedekut pulak tu. apa punya makcik da.

Mohd Nor Quiyyum berkata...

rilex je...x perlu tunjuk ape yg kite ade.. :)

zazaw berkata...

perghhhh
banyak langsi itu mulut maaaaa
kau wat lek jee
kenkadang bukan semua customer tu betul

pehhh beraaapiiiiiiii

Shafiq berkata...

Haih la makcik. Allah nak tarik rezeki tu bila-bila masa je makcik. "Tak perlu tunjuk apa yang kita ada.". Couldn't agree more.

nur amalina athman berkata...

takda masa depan laa sangat. Apa laa makcik tuu, kalau ada masa depan, tapi kalau sikap anak dia mewarisi macam dia(sombong+
berlagak+kedekut), sia-sia ja belajar pandai2.

PADLE berkata...

Nak buat camne, makcik tu customer, so aku terpaksa layan dia dengan senyuman walaupun tak ikhlas

PADLE berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
PADLE berkata...

Aku memg rilek ke taim tu, tapi dalam hati, Tuhan je yg tahu pakk

PADLE berkata...

Lps mkcik tu kuarkan statement camtu, aku trus blah, layan customer lain..xsggup aku nk ngadap makcik tu lagi kott

PADLE berkata...

Xpe la lai..nak buat camne..rakyat malaysia memang mcm ni kot

PADLE berkata...

Mungkin mkcik tu masih dibuai perasaan bangga kot anak die pandai..xpe lah..^^

Amna Qadeeja berkata...

grrr berlagaknya mak cik oiii

tak padan ke pakai myvi. eh? :D

L berkata...

hehe.. bioasa la tu mulut mak cik. haha

jom tambah ilmu.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/04/kalau-lah-kita-faham.html

kay_are berkata...

tunjuk jangan tak tunjuk.. baru die ternganga betul2 nye.. lol! die mane tau mamat jual bundle ni student u sebenarnye.. kalau tak, confirm senyap

Jufa Eriana berkata...

Ape lah makcik ni. Act cool je padle. Cukup la kite kenal siapa diri kite. Satu saat tu nanti mesti ade pengajaran buat dia. Silap hari bulan nanti anak dia tu entah2 jadi kuli kau. Hahahaa.