23 September 2010

MAGIKA DAN KUNG FU

gamba raye latest yg xde kene mengene ngan entri ni..haha!


di saat aku mengupdate blog ni,mate aku da berat sgt ni..mklm la,mlm td de trip memanjat BROGA HILL..jgn jelez same saye ye kwn2..hehe

tp ak xmo cite psl broga hill..kalo nk tau gak,korg g usha blog ni,xpon blog ni..tu pon kalo org da update ar..aku nk cite psl 2 muvi yg aku tgk smlm kat 2 tmpat yg berbeze..

1-legend of the fist, the return of chen zhen
2-magika

muvi 1 aku tgk kat midvalley megamall..bertolak dari kolej pukul 10 stgh..smpai2 tros bli tiket..dpt stdnt price lak tu,yakni rm7 aje..

muvi 2 lak aku tgk kat pavilion.muvi start pkul 4.10,tp kitorg lmbt 10 mnet..tiket pon murah gak,rm8 je..

komen muvi pertama
-memg sangat gempak c chen zhen tu..siap menyamar jadi superhero versi old-timer lg kot..action memg terbaek..punye la rmai musuh,chen zhen tu bole rilek je lwn sensorang..memg dasat la brader ni...lg 1,shu qi sgt comel!!!die blakon jd jepun pnye spy..mantop woo...

komen muvi kedua
-muvi malaysia pertame rasenye yg wat fantasi muzikal..plakon die memg top2..sume cite2 klasik melayu ade diselitkan dlm tu..pak pandir,badang,awang kenit,nenek kebayan,gusti putri,hang tuah lima bersaudara,mahsuri,byk lg ar..lgu2 dlm muvi ni pon bez gak,ala2 mcm HSM la..tau ke HSM tu menatang ape?High School Musical la ngek..diana danielle pon cantik gak..vanida imran pon cantik juge..maya karin pon..ziana zain ok la gak..ning baizura???????tp aku hangin btol ngan c jimie don tu..die asek dpt berpeluk sakan ngan artis2 ppuan yg top kat msia ni..dlm cite ni,die peluk diana danielle..ritu aku tgk senario asam garam,die peluk julia hana..grrrr!!!!tp xpe,aku xksah sgt sbb aku ade die.. :p

perbandingan muvi 1 & muvi 2
-aku rase cam xbole nk banding je sbb genre ngan tema dedue muvi ni xsame..1 kungfu,1 lagi fantasi muzikal..tp apape pon aku rase bangge la gak sbb cite magika ni unik & menarik..kualiti gamba memg amat berpuas hati...memg aku rase bangge la jdi rakyat malaysia.xdpt blaja kat obersi pon xpe..haha!
tp siyes dowk..cite ni pnye kualiti gamba mcm astro hd,myb lg bagus kot..berbaloi2 la KRU wat studio sndiri..
tok muvi 1 lak,jln cite memg bez ar..fighting scene pon dasat,tp myb sbb aku ni dibesarkan ngan cite2 kungfu jackie chan,so aku msti akan espect expect akan ade scene yg kelakar mse fighting scene..tp mintak maap la bebanyak,memg xde 1 pon fighting scene yg ade unsur2 humor.sumenye srius belake..setting tok cite ni pon bez gak..nmpak la cam btol2 china zaman dulu pnye..


pape pon,support lah industri filem malaysia!
saya bangga jadi rakyat malaysia
saya xkan tinggalkan malaysia sampai bila-bila!
malaysia boleh!
(asal tetibe tuka mood patriotik lak ni..hanye dak2 yg nicht bestanden a-level ngan DSH je kot yg paam)

2 ulasan:

Fakhrur Razi berkata berkata...

hohoho movie dari KRU mmg xpnh menghampakan ;D
ak dgr movie baru der lgi meletop nnti
psl perang2 ;D
mahawangsa ke pe tah

padle berkata...

owh..hikayat merong mahawangse..kalo dlm omputih,tajok die malay chronicle kot..

tp xtau bile kua kan..